LECTURA RECOMANADA MES NOVEMBRE 2022

VERITATS SOBRE LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

 

Un llibre inèdit, encarregat pel president Companys el 1939, que dóna un testimoni privilegiat sobre un moment històric polèmic i tràgic.

Descripció de l’obra

Per què la República va perdre la Guerra Civil? Durant dècades s’han escrit milers de pàgines sobre la qüestió. Aquest llibre inèdit ens dóna la versió de Jaume Miravitlles, un dels col·laboradors més estrets del president Lluís Companys. El president mateix li va encarregar la seva redacció el 1939, a l’exili parisenc. Miravitlles hi analitza tant els factors de llarg recorregut, el marc internacional o les tensions centrípetes i centrífugues dins de la Península, com els antecedents de la República i els fets de la mateixa guerra. Explica, sempre des del punt de vista del govern de Catalunya, la revolució del 1936, els Fets de Maig, el trasllat del govern central a Barcelona, les diverses crisis polítiques a la zona republicana, la política militar de la República, entre altres qüestions. En cada situació, observa el paper d’uns i altres. Miravitlles fa una denúncia tant de la política de resistència a ultrança com de la política centralitzadora del president Negrín, que ocasionà moltes tensions amb el govern de Companys. En síntesi, un testimoni privilegiat sobre un moment històric polèmic i complex.

 

 L’AUTOR : Jaume Miravitlles i Navarra (1906-1988), polític i periodista, va ser probablement el més brillant propagandista dels que van intervenir en la Guerra Civil espanyola. Encara jove, però ja amb una llarga trajectòria política, va dirigir el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. Havia participat en els complots del Garraf i de Prats de Molló, i va haver d’exiliar-se a França entre 1925 i 1930. De retorn a Barcelona, va ser empresonat i posteriorment va ser un dels principals dirigents del Bloc Obrer i Camperol. El 1934 va passar a Esquerra Republicana de Catalunya, on es convertí en un dels homes de confiança del president Lluís Companys. En esclatar la Guerra Civil va actuar en el Comitè de Milícies Antifeixistes de Catalunya fins que es responsabilitzà de la projecció pública de les polítiques del govern català. El 1939 s’exilià a París, al costat de Companys a les oficines de la Generalitat, on va redactar aquest llibre. El 1941 es traslladà a Mèxic fugint de l’ocupació nazi i el 1945 es va instal·lar a Nova York, on va representar el govern republicà a l’exili. Després va combinar les activitats comercials amb les polítiques i periodístiques, fins que el 1963 va tornar a Espanya i el 1964 va poder retornar a Catalunya. Va publicar diverses obres amb els seus records i anàlisis: Episodis de la Guerra Civil espanyola [1972], Gent que he conegut [1980], Més gent que he conegut [1981], Homes i dones de la meva vida [1982] i D’Europa a Amèrica. Dietari d’exili (1941-1945) [2009].