1913_10_01_Document_002563

QUEIXES PELS DISBARATS QUE HA FET “EL TORRENT”

El recurs d’aquest mes de gener hem escollit una carta de l’any 1913 en la qual, més de seixanta veïns de Bordils que dirigint-se a l’alcalde li suplica que es mogui i vagi al Gobierno Civil  i a la Jefatura de Obras Públicas primer i si cal que ho  faci als més alts poders de l’estat, perquè es facin els treballs necessaris a la riera de Palagret ”El Torrent”, per facilitar el pas de l’aigua pluvial i eliminar l’amenaça que aleshores presentava.

La carta fa referència al temporal del 29 de setembre d’aquell any que va fer palès que el Torrent era una amenaça constant, ja que ens diferents èpoques, el poble,  havia rebut grans torrentades, i en particular recorden la de l’any 1862, en que el nivell de l’aigua va arribar a dos metres d’alçada en totes les cases del poble, ocasionant destrosses importants, que fins i tot es va demanar a la reina Isabel II una ajuda pels damnificats, cosa que va concedir amb una quantitat de 3 mil pessetes al Gobierno  Civil de la Província i que foren repartits als veïns afectats.

També esmenten que la llera de la riera de Palagret s’havia anat estrenyent per la invasió dels seus marges per part dels propietaris que hi confrontaven, motiu pel qual el Torrent no podia engolir tota l’aigua , en cas de pluges importants.

Carta d’alguns veins de Bordils demanant solucions a l’Ajuntament per evitar les inundacions de la riera de Palagret “El Torrent” Octubre de 1913