1968_06_00 Processó Corpus de Bordils Juny del 1968

Processó de Corpus pels carrers del poble de Bordils . Juny del 1968

El Corpus Christi (en llatí «cos de Crist») és una festa de l’església Catòlica destinada a venerar l’eucaristia. És una festa mòbil dins del calendari litúrgic que la situa el dijous següent a l’octava de Pentecosta.

Una altra de les expressions característiques del Corpus són les enramades o catifes de flors, elements habituals anys enrere en moltes poblacions catalanes.

Era costum que la gent engalanés els carrers amb flors i els balcons i finestres hi pengessin  vànoves. Es feien catifes amb pètals de flors. A Bordils n’hi havia dues de més rellevància, ja que hi havia un petit altar on la processó hi feia una parada. Una era davant a Can Gasau de la Creu i l’altre a la placeta de davant a Can Grau del Torrent; una al principi del carrer Ample i l’altre al final.

Els homes portaven el pal·li o tàlem* que protegia El Santíssim Sagrament ( la eucaristia) del sol i la pluja. També hi desfilaven les nenes i els nens que aquell any havien fet la Comunió

 

*S’anomena pal·li o tàlem a una espècie de tendal, ricament brodat en les seves bambolines i al sostre, sostingut per vares que s’utilitza en les processons religioses per a protegir al sacerdot que porta el Santíssim Sagrament, alguna relíquia o imatge, o també, pel mateix efecte l’utilitzen reis, el Papa o altres personalitats en certs actes protocol·laris.