1972_01_01_Oficis_003377

L’Amparo Solés Darder fent de “mocadera”. Any 1972

Les tasques de la mocadera són diverses, entre elles, dirigeix i coordina les persones que intervenen, classifica la carn, controla els temps de cocció…

En el moment de la matança i en coordinació amb el matador o mataporcs, recull la sang amb un gibrell i la remou per evitar-ne la coagulació, després la cola i la reserva per fer la botifarra negra. Quan l’aigua de la caldera està a punt, escalda els peus de porc, la llengua, la careta … Posteriorment fa la mocada: renta els budells amb aigua calenta i un ganivet, i de seguida els esbaldeix amb aigua bullent i treu tot el que hi ha dins, i quan són nets els frega amb aigua, llimona i sal. Després separa i classifica les carns segons el destí final; la carn per fer les botifarres l’amaneix, i seguidament fa el tastet. A continuació emboteix la carn, lliga les botifarres i les cou.