2014_11_09_Entitat 9N_001285

2014_11_09_Entitat 9N_001285

Cua de gent esperant que s’obrissin les portes del Casal per a poder votar el 9N.

El 9N l’ajuntament de Bordils va donar suport a la consulta sobre el futur polític de Catalunya fou una consulta sobre la independència de Catalunya, motiu pel qual també és anomenada consulta sobre la independència de Catalunya, que se celebrà el 9 de novembre de 2014.

La consulta, inclosa en el marc d’un procés de participació ciutadana organitzat per la Generalitat de Catalunya, està formada per una pregunta amb dos apartats: «Vol que Catalunya esdevingui un Estat?» i «En cas afirmatiu, vol que aquest Estat sigui independent?».

L’anunci de la convocatòria d’aquesta consulta la dugué a terme el president Artur Mas, el 14 d’octubre de 2014 des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat de Catalunya, com a resultat del bloqueig realitzat per part del Govern d’Espanya. Aquest bloqueig es basà, en primer lloc, en la negativa del Govern d’Espanya a acceptar un referèndum sobre la independència sobre Catalunya, i en segon lloc, en la suspensió cautelar de la llei de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana i del decret de convocatòria de la consulta popular no referendària sobre el futur polític de Catalunya per part del Tribunal Constitucional d’Espanya, després d’admetre a tràmit dos recursos del Govern d’Espanya.[6]

La convocatòria d’una consulta era el principal acord del «Pacte per la Llibertat», pacte d’investidura signat el desembre del 2012 després de les eleccions al Parlament de Catalunya. La data i pregunta de la consulta van ésser anunciades pel President de la Generalitat de Catalunya Artur Mas el 12 de desembre de 2013 amb el suport dels grups parlamentaris de Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya, Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa i la Candidatura d’Unitat Popular, que sumaven 87 dels 135 diputats del Parlament de Catalunya. La consulta comptà amb el suport de la major part de les institucions locals atès que 920 ajuntaments, 36 consells comarcals, el Consell General d’Aran i 4 diputacions aprovaren mocions a favor de la convocatòria de la consulta.