RECURS DE MARÇ (001670)

INAUGURACIÓ del CENTRE REPUBLICÀ

repu 001

 

En aquest document i poden veure  que fou un acte  d’inauguració del Local Republicà de Bordils, quan feia escassament un mes que s’havia proclamat la Segona República Espanyola(14 d’abril del 1931). Que la seva seu estava situada a la Carretera nº 28, i que més tard rebria el nom de Avinguda de La República i amb la dictadura fou l’ Avenida del Generalísimo. Ves per on!

Hi hagué sardanes a la Plaça a càrrec d’una orquestra de casa:La Principal de Bordils. Seguit d’un míting en la mateixa Plaça on van parlar: N’Albert Quintana i de León, que a part de governador civil de Girona, fou el primer president del Girona F.C., fundat el 25 de juliol del 1930. En Laureà Dalmau Pla que, sa part de polític, fou metge i escriptor i a més  fou un dels diputats  ponents de l’Estatut de Núria(1932). En Pere Cerezo Hernáez, fou alcalde de Girona del 1937 al 1939, quan es veié obligat a exiliar-se. Morí a Buenos Aires. En Llorenç Busquets Ventura també morí a l’exili, concretament a Mèxic.

A destacar que en els actes polítics d’aleshores, no es cantava l’himne oficial actual “Els Segadors”, ja que aquest fou establert per llei del 25 de febrer del 1993, sinó que s’interpretava “la Marsellesa” himne nacional de la República francesa i en acabar “La Santa Espina”(1907) sardana d’Enric Morera( considerada un himne patriòtic pels catalans.