1995_05_07_Cultura_002824

Colla de Bordils davant de l’Hostal del Trabucaire** a Les Illes (Catalunya Nord), durant la Ruta de l’Exili*

D’esquerra a dreta: a dalt, drets : Josep Puig Puig, Anna Brugué, Anna Barris,(           ),  Xavier Garriga(nen amb bastó), Xevi Jou(mig ajupit) Enric Moreno, Miquel Giralt***, Carme Riera, Mercè Peraferrer, Jordi Bossacoma, La mestressa de l’Hostal (a dalt).

Ajupits : Jordi Pou, Joan Garriga, Jordi Barrera Coll, Narcís Anglada, Jordi Barrera Riera(nen) i Pere Puig.

 

*La ruta de l’Exili reprodueix el camí que van fer a peu milers de persones l’any 1939 quan es van exiliar a França, creuant els Pirineus, empesos per l’avanç de les tropes franquistes. El tram a realitzar és el mateix que van seguir el President Companys, el President de la República Manuel Azaña i el Lehendakari basc José Antonio Aguirre. S’inicia al petit municipi de La Vajol i finalitza a l’altra banda de la frontera, a Les Illes, on la gendarmeria francesa esperava els exiliats per reconduir-los als camps d’internament

**L’Hostal dels Trabucaires, un establiment amb història on, segons expliquen els habitants de la zona, el President Companys s’hi va allotjar i al moment de marxar la mestressa li va fer una truita que no va poder pagar perquè no portava diners. Per la zona encara es diu que els catalans devem una truita.

***Miquel Giralt aleshores alcalde de La Vajol durant vint anys, va ser un dels fundadors de la Comissió d’Actes <lluís Companys i promotor de les Rutes de l’Exili. També havia estat propietari de la mina Canta, una mina de talc que va passar a formar part del patrimoni històric de Catalunya quan es va convertir en búnquer on es va amagar el tresor de la República en la Retirada