1995_05_07_Cultura_002825

00Colla de Bordils al Coll de la Manrella*(La Vajol), fent la Ruta de l’Exili**. Maig de 1995

*Coll de Manrella, hi trobem el monument piramidal “Temple de la Pau” en homenatge a Lluís Companys. Es va construir en aquest indret no perquè el President Companys passés per aquest camí sinó perquè era una bona ubicació, més àmplia i accessible que la del Coll de Lli per on realment va passar Companys.

**

La ruta de l’Exili reprodueix el camí que van fer a peu milers de persones l’any 1939 quan es van exiliar a França, creuant els Pirineus, empesos per l’avanç de les tropes franquistes. El tram a realitzar és el mateix que van seguir el President Companys, el President de la República Manuel Azaña i el Lehendakari basc José Antonio Aguirre. S’inicia al petit municipi de La Vajol i finalitza a l’altra banda de la frontera, a Les Illes, on la gendarmeria francesa esperava els exiliats per reconduir-los als camps d’internament.